Svájci munkák béta

Svájci álláslehetőségek, információk, tanácsok

Hirdetés

A kőomlást szimulálják Svájcban

A kőomlást szimulálják Svájcban

2013.07.05

A kőomlást valósághűen modellező számítógépes programot fejlesztettek ki Svájcban, hogy hatékonyabban védekezhessenek a természeti jelenség pusztítása ellen.

"A szimulációs program különlegessége, hogy elsőként veszi számításba a kövek valódi alakját" - magyarázta Werner Gerber, a svájci erdő-, hó- és tájkutató intézet (WSL) munkatársa. Míg a korábbi modellek egyszerű golyókkal vagy kockákkal, kiterjedés nélküli, hipotetikus testekkel dolgoztak, addig az új program a felszíni formákat és a növényzetet is
valósághűen modellezi. 
"A program segítségével kiszámolható az omlási pályája, a kövek sebessége, a felverődés magassága, energiája. A virtuális sziklákat gurulás és visszaverődés közben figyelhetjük meg" - részletezte Gerber.  
A modellt a Zürichi Műszaki Egyetem Mechanikus Rendszerek Intézetével közösen készítették. A program segítségével azonosíthatják a veszélyeztetett területeket, így a kantonok elhelyezhetik a balesetveszélyre figyelmeztető táblákat.
A következő hónapokban építőmérnökök, geológusok és környezetvédelmi szakemberek ingyen tesztelhetik a programot. Céljuk, hogy addig tökéletesítsék a modellt, amíg pontosan meg nem tudják határozni a kőomlások helyét. Arra azonban még várni kell, hogy a kőomlások idejét is jelezni lehessen a program segítségével, ehhez ugyanis a hegységek talajkopását kellene előre látni. "Itt azonban még nem tartunk" - jegyezte meg a kutató.(MTI)

Hirdessen portálunkon!

Belépés
Elfelejtette a jelszavát?

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség